html

Επιχειρησιακά έτοιμος ο Δήμος Βόλου ενόψει χειμώνα

Advertisement


Την ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη δράση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας προς όφελος των πολιτών, επισήμανε η Αντιδήμαρχος Ν. Οικονόμου, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου, με αντικείμενο την προετοιμασία των φορέων για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί, μόλις πριν ένα μήνα, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από πλημμύρες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης,  επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι κάνει, ανά πάσα στιγμή. Ακολούθησε η παρέμβαση της κ.Οικονόμου, η οποία αναφέρθηκε καταρχάς στην προετοιμασία που έχει γίνει στο Δήμο Βόλου για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα χιονοπτώσεων. Καταρτίστηκε και στάλθηκε εγκαίρως στους εμπλεκόμενους φορείς το σχετικό σχέδιο δράσης, ώστε να μπορούν να προβούν σε επισημάνσεις και παρατηρήσεις, για την όσο το δυνατό καλύτερη οργάνωση. Επίσης, η Υπηρεσία έχει ήδη μεριμνήσει για την ετοιμότητα του μηχανικού εξοπλισμού του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, ενώ έχει γίνει ήδη η προμήθεια αλατιού, προκειμένου να είναι, όσο το δυνατό, πιο άμεση και αποτελεσματική η παρέμβαση, σε περίπτωση εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει, μετά τη σύγκληση του Σ.Τ.Ο., στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου για τις πλημμύρες. Έγιναν ξεχωριστές συναντήσεις με τα περισσότερα τοπικά συμβούλια, ξεκινώντας από τις ορεινές περιφερειακές ενότητες, που παρουσιάζουν, λόγω γεωμορφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών, μεγαλύτερες δυσκολίες,  και, μέχρι την επόμενη βδομάδα, θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συσκέψεων αυτών, με τα τοπικά Συμβούλια Αισωνίας και Ν. Αγχιάλου, με στόχο να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία ανά δημοτική ενότητα. Ήδη, η Υπηρεσία έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό των ρεμάτων και χειμάρρων, ενώ στις διενεργηθείσες, ως σήμερα, παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, κ. Α. Μεταφτσής.

Η κ.Οικονόμου σημείωσε ότι το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου έχει προβεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς Αντιδημάρχους, τα τοπικά συμβούλια και τους κατά τόπο υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας, σε καταγραφή, ανά δημοτική ενότητα, των ρεμάτων και χειμάρρων του Δήμου. Στο Δήμο Βόλου, υπάρχουν 68 ρέματα και χείμαρροι, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Οικονόμου. Επισημαίνοντας την καλή, μέχρι σήμερα, συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο μείζον θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων για την ασφάλεια και την προστασία των δημοτών, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενημέρωσε, δε, τους παριστάμενους ότι στη χθεσινή σύσκεψη, στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γιώργο Καλτσογιάννη, να υπάρξει συνάντηση, την επόμενη βδομάδα, μεταξύ αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο φορέων, για τον καλύτερο συντονισμό, την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και την, όσο το δυνατό, πιο άμεση περαίωση των αναγκαίων εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένους τους περιορισμένους πόρους, επισήμανε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι υπάρχει η δυνατότητα από κοινού δράσεων, καθώς η Περιφέρεια διαθέτει κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος το κατάλληλο προσωπικό (χειριστές). Ο κ. Καλτσογιάννης αποδέχτηκε την πρόταση και αναμένεται η συνάντηση μεταξύ των δύο φορέων, τις επόμενες μέρες.

Στη σημερινή σύσκεψη για τις χιονοπτώσεις, η Αντιδήμαρχος ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να μελετήσουν το σχεδιασμό, για να γνωρίζουν όλοι ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειές τους, καθώς ο βαθμός αποτελεσματικότητας θα κριθεί από την ταχεία και ψύχραιμη αντίδραση και τη δράση, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που τίθενται στο σχεδιασμό, αναφερόμενη στο ότι, σε έκτακτα φαινόμενα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα η διάνοιξη του οδικού δικτύου και η φροντίδα για ευαίσθητες ομάδες – ασθενείς συμπολίτες μας και παιδιά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζουμε συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, οι πολίτες δεν έχουν μάθει να ζουν με το χιόνι. Γι’ αυτό και ζήτησε από τους εκπροσώπους των τοπικών Συμβουλίων να αναφερθούν στα κρίσιμα ανά ενότητα σημεία, όπου απαιτείται άμεσα παρέμβαση, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

Εκ μέρους της Περιφέρειας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας, κ. Λεωνίδας Ρήνης, αναφέρθηκε στην πολύ καλή, μέχρι σήμερα, συνεργασία με το Δήμο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα συνεχιστεί και ευχόμενος ήπιο χειμώνα. Οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες οι δυνάμεις τους όπου απαιτηθεί, ενώ ο Διοικητής της Τροχαίας, κ. Α. Κουλούρης και ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής, κ. Α.Κυρίτσης, συνέβαλαν στην αποτελεσματικότητα της συνεδρίασης, καταθέτοντας τις πολύτιμες από την πολύχρονη εμπειρία επισημάνσεις τους. Από την πλευρά τους, οι Πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων επισήμαναν ο καθένας τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή ευθύνης τους. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ακόμη οι τοπικοί Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Γκουντέλιας και Σωτήρης Χαλκιάς, οι διευθυντές των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Πρασίνου, Γιώργος Γίδαρης και Βασίλης Σκαρβέλης αντίστοιχα και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

σxόλια αναγνωστών

Σχόλια

Advertisement

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Π.Σκοτινιώτης: Στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους
  • Εργασίες αποκαταστάσεων και εξωραϊσμού στο κοιμητήριο Ταξιαρχών Δήμου Βόλου
  • Επίσκεψη εκπαιδευτικών από την Ευρώπη στον Δήμαρχο Βόλου
  • Διαπολιτισμικό αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη από το Δήμο Βόλου
  • H Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου τιμά τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
  • Ξεκινά η υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της απασχόλησης ανέργων στο Βόλο