html

«Perhaψ You’re an Aθenian too»: Το μήνυμα από την Αθήνα που υπάρχει σε 18 διεθνή αεροδρόμια!!!

Advertisement


Το… ανόρθοδοξο αυτό μήνυμα θα διαβάζουν οι περίπου 170 εκατ. επιβάτες που διακινούνται σε αυτά τα 18 διεθνή αεροδρόμια

Μνημόνιο συνεργασίας με 18 διεθνή αεροδρόμια υπέγραψαν οι εκπρόσωποι του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για προώθηση της Αθήνας ως ελκυστικού προορισμού.

Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας θα είναι η φράση «Perhaψ You’re an Aθenian too» την οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι περίπου 170 εκατ. επιβάτες που διακινούνται ετησίως από αυτά τα αεροδρόμια.

Η πόλη της Αθήνας θα προβληθεί το 2014, σε αεροδρόμια στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, μέσω του «City Pair».

Το μνημόνιο υπεγράφη κατά τη διάρκεια συμποσίου, που διεξήχθη την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, με πρωτοβουλία του ΔΑΑ και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων, όπως του Λονδίνου, του Μονάχου, του Μόντρεαλ, καθώς και εκπρόσωπους του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World / ACI Europe) και των κλάδων Τουρισμού και Αερομεταφορών.

Τις εργασίες του συμποσίου χαιρέτησε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία και επεσήμανε πως η ανάπτυξη των υποδομών των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και η ιδιωτικοποίηση τους, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημαντική η συμβολή του ΔΑΑ στην ελληνική οικονομία

Σε 2,63% του ΑΕΠ της χώρας μας ανέρχεται η συνεισφορά του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γρηγόρη Πραστάκου, με έτος αναφοράς το 2012.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ΔΑΑ συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας καθώς η ετήσια προστιθέμενη αξία του για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Επίσης, ο ΔΑΑ δημιούργησε από το σύνολο των δραστηριοτήτων του σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, μέσω άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων, καθώς και μέσω της τουριστικής δαπάνης που δημιουργήθηκε χάρη στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Αναλυτικότερα, από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του χώρου του αεροδρομίου σε επίπεδο άμεσων επιπτώσεων, η αξία που δημιουργήθηκε ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1,95 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,01% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι νέες θέσεις εργασίας εντός της αεροδρομιακής κοινότητας ανήλθαν σε 13.160.

Οι έμμεσες επιπτώσεις αναφέρονται κυρίως στις οικονομικές μονάδες, οι οποίες αν και δεν είναι γεωγραφικά εγκαταστημένες στην περιοχή του αεροδρομίου, εξαρτούν την οικονομική δραστηριότητά τους σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη του αεροδρομίου. Η προστιθέμενη αξία των μονάδων αυτών ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο απασχόλησης, οι συνολικές θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι 1.600 και αφορούν άτομα που εργάζονται σε διάφορες συνδεόμενες με το αεροδρόμιο υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδίου.

Σημαντικές – ως αποτέλεσμα των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων του αεροδρομίου – είναι και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 451 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 0,23% του ΑΕΠ σε εθνικό επίπεδο. Αξιόλογος είναι επίσης και ο συνολικός αριθμός των 13.436 θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η οικονομική και η κοινωνική ανάπτυξη που προκαλεί η λειτουργία του αεροδρομίου σε επίπεδο συνολικής τουριστικής δαπάνης. Βάσει της έρευνας, προκύπτει ότι από την ποσοτικοποίηση της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα που δημιουργείται χάρη στο ΔΑΑ, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε κατά 2,65 δισ. ευρώ, με παράλληλη δημιουργία 71.791 θέσεων εργασίας.

Τέλος, οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις του ΔΑΑ (2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας) κρίνονται σε εθνικό επίπεδο αναμφισβήτητα ικανοποιητικές υπερβαίνοντας σημαντικά αντίστοιχα μεγέθη άλλων διεθνών ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ευρωπαϊκών αεροδρομίων κυμαίνεται μεταξύ 1,4% και 2,5% του ΑΕΠ (Μελέτη για το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων – ACI από York Aviation, 2004). Επιπρόσθετα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί το αεροδρόμιο της Αθήνας σε εθνικό επίπεδο βάσει της επιβατικής του κίνησης είναι σχεδόν τριπλάσιες του μέσου όρου των αντίστοιχων δεικτών άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

σxόλια αναγνωστών

Σχόλια

Advertisement

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Δύο νεκροί στην άσφαλτο – Ταξί παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα!
  • Καιρός: Ο Νοέμβρης μπαίνει με πτώση της θερμοκρασίας
  • Ζει εννιά μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Ξάνθη!
  • Τον έψαχναν και τελικά τον βρήκαν καμένο στην Ιεράπετρα
  • ΣΟΚ – Αυτοκτόνησε η κόρη γνωστού επιχειρηματία – Την βρήκαν νεκρή στο δωμάτιό της!
  • Σοκ στο Αλιβέρι: Βρήκαν τη μητέρα τους κρεμασμένη