html

H Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου τιμά τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Advertisement


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της το 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση, τη διεθνή αναγνώριση του φαινομένου της έμφυλης βίας ως έναν από τους κρίσιμους κοινωνικούς μηχανισμούς, μέσω του οποίου οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σχέση με τους άνδρες.

Η Ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 με την πρωτοβουλία γυναικείων οργανώσεων, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο. Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Η «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων» του Δήμου Βόλου τιμά αυτή τη μέρα με την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Ερείπια. Οροθετικές Γυναίκες. Το Χρονικό μιας Διαπόμπευσης» της Ζωής Μαυρουδή, που αφορά την υπόθεση των οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν ως «υγειονομική βόμβα» από τις αρχές και τα ΜΜΕ πριν από τις εκλογές του 2012.  Ένα ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που από ερείπια και θύματα της ζωής βαφτίστηκαν θύτες.

Η αστυνομία προσάγει τοξικομανείς γυναίκες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων και τις υποβάλλει σε τεστ για HIV. Όσες από αυτές ήταν οροθετικές παραπέμπονται για κακούργημα με την κατηγορία της σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης. Κατηγορούνται ότι εκδίδονταν χωρίς προφυλάξεις και μετέδιδαν εν γνώσει τους τον ιό. Στη συνέχεια δημοσιεύονται στοιχεία και φωτογραφίες των γυναικών, με σκοπό να προειδοποιηθούν οι πελάτες. Η τηλεόραση και οι εφημερίδες αναπαράγουν φωτογραφίες, διευθύνσεις, ονόματα, γιγαντώνουν την υστερία, τον φόβο, την εκδικητικότητα. Οι γυναίκες προφυλακίζονται σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς περίθαλψη.

Κυρίως ναρκομανείς ή και άστεγες γυναίκες οι συγκεκριμένες, ήταν μεταξύ των -άγνωστο πόσων – εκατοντάδων γυναικών μάζεψε η αστυνομία σε επιχειρήσεις σκούπα, που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το παραμύθι με τις αλλοδαπές πόρνες που σπέρνουν το AIDS. Ενάμιση χρόνο μετά, βλέποντας το «Ruins», όλα αυτά γίνονται πια ξεκάθαρα. Και μαζί τους αποκαλύπτονται κι άλλες λεπτομέρειες που τότε σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε.  Επρόκειτο για μια ρατσιστική και συνάμα ακραία σεξιστική πολιτική εκμετάλλευση των γυναικείων σωμάτων, τα οποία παρουσιάστηκαν ως φορείς μίας επιδημίας. Επιπλέον, μέσα από τον λόγο που παρήγαγαν οι υπεύθυνοι φορείς διαστρεβλώθηκε η ίδια η πραγματικότητα και σε σχέση με τα ζητήματα της οροθετικότητας.

Όπως αποκαλύπτεται, στο ντοκιμαντέρ η εικόνα που κατασκευάστηκε απέχει πολύ από την πραγματική. Από τις 32 οροθετικές γυναίκες που συνελήφθησαν κατηγορούμενες για πορνεία μόνο μια εκδιδόταν και μάλιστα ήταν ανήλικη και θύμα trafficking -κάτι για το οποίο οι αρχές αδιαφόρησαν-, ενώ οι περισσότερες ήταν Ελληνίδες. Όσο για τα υποτιθέμενα θύματά τους, τους πέντε “νοικοκυραίους” που δηλωνόταν ότι είχαν μολυνθεί με AIDS, εξαφανίστηκαν από τους φακέλους της υπόθεσης και κανείς δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πραγματικά υπήρξαν.

Ένα χρόνο αργότερα, οι γυναίκες αυτές αθωώθηκαν. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν ιερόδουλες, πως δεν είχαν εκθέσει σκοπίμως κανέναν σε κίνδυνο. Δεν ήξεραν καν ότι ήταν φορείς.

H Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, όπως μετονομάστηκε η Δημοτική Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας, στοχεύει στην ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές του Δήμου Βόλου, με έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην επίτευξη της ισότητας των φύλων έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται ισότιμα  από τις δημόσιες παρεμβάσεις. Η ανασύσταση της Επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2013, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων, την οποία υπέγραψε ο Δήμος Βόλου στις 7/11/2011, αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση υπέρ της αρχής της Ισότητας των Φύλων και την εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνονται στη Χάρτα.

H Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Βόλου, λοιπόν, υλοποιώντας δράσεις για την υποστήριξη  γυναικών θυμάτων βίας , traffikig κλπ, θα προβάλει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» στις 20:00 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «RUINS».

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση.

σxόλια αναγνωστών

Σχόλια

Advertisement

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Πρόσληψη στο Δήμο Βόλου συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας για 5 μήνες
  • Επίσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ευρώπη
  • Ορίστηκε η Κριτική Επιτροπή για τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «ΒΟΛΟΣ Χ 4»
  • Π.Σκοτινιώτης: Αν επιβεβαιωθούν οι «διαρροές» για απολύσεις παραδίδουμε τα κλειδιά του Δήμου Βόλου
  • Θανατηφόρο τροχαίο στο Μαλάκι Πηλίου
  • Εργασίες αποκαταστάσεων και εξωραϊσμού στο κοιμητήριο Ταξιαρχών Δήμου Βόλου